De sauna van A tot Z

 
 

Absoluut zalig is het: thuis ontspannen in je eigen sauna. Niet zo vertrouwd met sauna’s en alles wat erbij komt kijken? Wij doen enkele belangrijke basisbegrippen uit de doeken!

Lees verder onder de advertentie

Aromatherapie

Een van de extraatjes waarmee je een sauna kunt laten uitrusten, is aromatherapie. Bepaalde geuren kunnen zowel geestelijk als lichamelijk een positieve invloed hebben op ons. Kies zelf je favoriet: eucalyptus, citrus, ceder,…

Banja

Een ritueel uit de Russische saunawereld. Tijdens dit ritueel slaan de saunageesten elkaar op de rug met een takkenbundel. Dit zou de bloedcirculatie ten goede komen.

Chromotherapie

Nog een extraatje om de sauna mee uit te rusten: chromo- of kleurentherapie. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat bepaalde kleuren onze emotionele toestand kunnen beïnvloeden. Geel zorgt bijvoorbeeld voor vrolijkheid en groen werkt ontspannend. Laat deze kleuren afwisselen met behulp van ledverlichting.

Lees verder onder de advertentie

Dompelbad

De perfecte manier om af te koelen na een hete sauna: een dompelbad. Zo’n bad bootst de ijskoude meren na waarin Finnen zich doorgaans gaan afkoelen na een saunabeurt. Zo kan je lichaamstemperatuur weer naar een normaal niveau zakken.

Etherische olie

Dit is een olie die vlug verdampt. Voor gebruik in de sauna bestaan er verschillende oliën die verrijkt zijn met een geurtje. Ze worden toegevoegd aan het opgietwater. Wanneer het goedje vervolgens over de saunastenen gegoten wordt, verspreidt de geur zich over de hele cabine.

Finse sauna

De traditionele sauna bij uitstek. In Finland beschikt nagenoeg ieder gezin over een sauna. Zo’n sauna bestaat zowel binnen als buiten uit hout. De temperaturen kunnen oplopen tot 80 à 100 graden.

Lees verder onder de advertentie

Gewichtsverlies

Veel mensen denken dat je een sauna ook kunt gebruiken om gewicht te verliezen. Tijdens het zweten verliezen we inderdaad lichaamsvocht, maar dat wordt nadien weer gerecupereerd door te drinken. Een wonderdieet is een sauna dus niet als je het niet combineert met een gezonde levensstijl.

Hamam

Een hamam of Turks stoombad is een nat alternatief voor de traditionele sauna. Kenmerkend hiervoor is, zoals de naam al insinueert, de overvloedige aanwezigheid van stoom. De temperatuur ligt gemiddeld lager dan in een droge sauna, maar door de hoge luchtvochtigheid voelt het minstens even warm aan.

Infrarood

Een infraroodcabine is een moderne variant op de klassieke sauna. De elektrisch opgewekte infraroodstralen dringen door het huidoppervlak, wat een positief effect heeft op stramme spieren en gewrichten. De luchttemperatuur ligt lager dan in een klassieke sauna (40 à 50 graden), maar toch ga je dankzij de doordringende stralen net zo hard zweten.

Lees verder onder de advertentie

Jonge kinderen

Ook baby’s en kinderen kunnen van de weldaden van een sauna genieten. In Finland is het zelfs niet zo uitzonderlijk dat kinderen geboren worden in een sauna. Doordat kinderen een kleinere lichaamsoppervlakte hebben, moeten de saunabeurten wel ingeperkt blijven in tijd tot maximum de helft van de volwassene.

Kelo

Een kelosauna is een bijzondere variant op de Finse sauna. In plaats van houten planken bestaan de wanden uit massieve boomstammen, doorgaans van naaldbomen.

Luchtwegen

Een sauna ontspant de spieren en dus ook de luchtwegen. Wie verkouden is en naar de sauna gaat, heeft nadien vaak veel minder last van die verkoudheid. Ook voor astmapatiënten kan een regelmatig saunagebruik verlichting brengen.

Lees verder onder de advertentie

Massage

Heerlijke combinatie met een saunabeurt: een massage. Doordat je lichaam door de sauna al ontspannen is, kun je nog beter genieten van een lichaamsmassage.

Naakt

Het lijkt een eeuwige discussie: naakt in een sauna of niet? Bij je thuis doe je wat je wil, in een openbare sauna hangt het af van de huisregels. Om hygiënische redenen is naakt sowieso de beste optie. Zo kunnen het overtollige zweet en de bijbehorende afvalstoffen niet in je badkleding blijven hangen. Dat openbare centra die hygiëne hoog in het vaandel dragen af en toe toch badkledingdagen organiseren, is dan ook vooral uit commerciële overwegingen. Zo hopen ze meer mensen aan te trekken die te veel schroom hebben om zich helemaal bloot te geven.

Opgieten

Onlosmakelijk verbonden met een traditionele sauna: opgieten. Door na verloop van tijd water – al dan niet verrijkt met geurolie – over de hete saunastenen te gieten, loopt de luchtvochtigheid kortstondig op. Tijdens die opstoot voelt de lucht ook veel warmer aan.

Lees verder onder de advertentie

Privacy

Niet iedereen is gewonnen voor het idee om naakt tussen andere naakte mensen te creëren. Voor hen is een sauna thuis ideaal. Daar geniet je ten volle van de voordelen van een sauna, en dat enkel met de mensen die je zelf kiest.

Rustpauzes

Wanneer je gedurende langere tijd in een sauna vertoeft, is het belangrijk dat je voldoende rustpauzes inlast om je lichaam weer op adem te laten komen. Ga bijvoorbeeld een kwartier de sauna in, koel even af onder de douche en in de buitenlucht, neem een tweede saunabeurt en las dan een langer pauzemoment in.

Stortbad

Voor en na elke saunabeurt is het belangrijk om een douche of stortbad te nemen. Enerzijds om hygiënische redenen – je spoelt er het zweet mee weg – maar ook om je lichaam weer te laten afkoelen. Ga daarna gerust nog wat verder afkoelen in de buitenlucht voor je opnieuw de sauna betreedt.

Lees verder onder de advertentie

Transpireren

Onvermijdelijk bij een sauna: zweten of transpireren. Dat is de natuurlijke manier van ons lichaam om oververhitting tegen te gaan. Een rechtstreeks gevolg daarvan is dat je hartslag verhoogt. Het overvloedige zweten helpt je ook afvalstoffen uit het lichaam af te voeren.

UV

Wie houdt van een bruin kleurtje, is gebaat bij een saunabezoek. Wanneer je eerst in de sauna gaat en vervolgens buiten in de zon of onder een zonnebank gaat liggen, word je sneller bruin. De poriën van de huid gaan door de warmte van de sauna immers open staan, waardoor UV-stralen beter binnen kunnen dringen.

Vochtbalans

Belangrijk om te weten wanneer je een sauna gebruikt: drink voldoende water. Door het zweten verlies je veel vocht, maar als je de vochtbalans van je lichaam niet op peil houdt, droog je uit. Beginnende hoofdpijn kan hiervan een teken aan de wand zijn.

Lees verder onder de advertentie

Wapperen

Wapperen is een techniek die bij opgietsessies vaak voorkomt. Door met een handdoek te wapperen, kan de extra vochtigheid die vrijkomt door het opgieten zich snel over de hele cabine verspreiden.

Yoga

Is een sauna voor jou nog niet ontspannend genoeg? Combineer die dan met yoga. Door de warmte kun je je hoofd gemakkelijker vrij maken, en het is precies dat wat je nodig hebt om ten volle van yoga te genieten.

Zandloper

In openbare sauna’s zijn de cabines vaak uitgerust met een zandloper, al worden ze steeds vaker vervangen door een digitale klok. Die zandlopers lopen doorgaans vijftien minuten. Dat is niet toevallig, want een kwartier wordt beschouwd als een goede tijdspanne voor één saunabeurt. Die tijd is echter niet bindend. Voel je dat het na tien minuten al genoeg geweest is? Ga dan naar buiten. Kun je nog even verder, dan mag je blijven liggen. Luister vooral naar je eigen lichaam. En onthou: meerdere korte saunabeurten zijn beter dan één lange. De afwisseling tussen opwarming en afkoeling stimuleert de bloedsomloop.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Compleet wonen zwembaden 2016-2017 | Foto Alpha Wellness Sensations | Tekst Bert De Pau