5 redenen om voor een zwemspa te kiezen

 
 

Nauwelijks veel groter dan een fors uitgevallen bubbelbad en toch minstens evenveel zwemplezier als in een zwembad. Dat is één van de belangrijkste redenen waarom mensen voor een zwemspa kiezen. Wij zochten en vonden er nog vier andere om ook jou over de streep te trekken.

Lees verder onder de advertentie

Minder plaats nodig

Een eigen zwembad is de droom van velen, maar je moet er natuurlijk ook voldoende plaats voor hebben. In een kleine stadstuin mag je een zwembad van pakweg tien meter lang – toch een absoluut minimum om echt sportief te kunnen zwemmen – met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vergeten. Een zwemspa blijft echter wel mogelijk. Er bestaan al modellen die nog geen vier meter lang zijn en iets meer dan twee meter breed. Door een krachtig, ingebouwd tegenstroomsysteem is dat ruim voldoende voor volwaardig zwemplezier, op voorwaarde dat je de juiste stand kiest. Heb je nog een kleine, ongebruikte hoek in de tuin of nog een kamer in huis waarvan je niet weet wat ermee aan te vangen? Dan is een zwemspa zeker het overwegen waard.

Goedkoper dan een zwembad

Puur qua aankoopprijs is een zwemspa niet goedkoper dan bijvoorbeeld een monoblockzwembad. Er gaat immers heel wat technologie schuil in een zwemspa; het is dus niet enkel het formaat dat telt. Op lange termijn ontstaat er echter wel een verschil, en dat is een rechtstreeks gevolg van het kleinere formaat. De kleinere oppervlakte betekent dat er minder water nodig is om het bad te vullen. Bijgevolg is er ook minder energie nodig om het water te verwarmen en zijn er tevens minder chemicaliën nodig om het water helder te houden. Om u een concreet idee te geven: drie euro per dag volstaat om het water aangenaam warm te houden.

Voor elk type zwemmer

De meeste zwemspa’s beschikken niet over één krachtige stand, maar over verschillende standen. Heb je zin om het uiterste uit jezelf te halen? Zet de jetstream dan op de hoogste stand. Onderschat de kracht van het water niet. De krachtigste stand kost zelfs professionele zwemmers moeite om er tegenop te tornen. Wil je eerder wat recreatief zwemmen, dan kies je voor één of enkele niveaus lager. Zelfs voor kinderen zonder veel zwemervaring kan je de kracht van de tegenstroom aanpassen. Leuk om hen zittend op een zwemband op een zachte tegenstroom te zien drijven.

Lees verder onder de advertentie

Ook andere sporten mogelijk

We spreken dan wel over een zwemspa, maar in veel modellen zijn ook andere sporten mogelijk. Het tegenstroomsysteem kan je bijvoorbeeld ook gebruiken om aan aquajogging te doen. Andere toestellen bieden dan weer de mogelijkheid om de basis aan te vullen met extra accessoires. Aquaspinning, roeien, aangepaste fitnessapparatuur: je kan het zo gek niet bedenken of het kan.

Relaxen kan ook

Moe van al die sportieve activiteiten? Dan is het tijd om te relaxen. Ook dat kan in een zwemspa, en wel op verschillende manieren. Wil je slechts enkele minuten op adem komen voor je weer gaat zwemmen? Dan kan je je voeten laten rusten op een starand. Genoeg gezwommen voor vandaag? Schakel het tegenstroomsysteem dan uit en geniet nog wat na van het heerlijk warme water. Voor de ultieme ontspanning bestaan er ook zwemspa’s die naast het zwemgedeelte nog een afzonderlijk relaxgedeelte hebben. Een spa en een zwemspa in één dus. Op die manier kunnen anderen ook achterovergeleund toekijken hoe je aan jouw conditie aan het werken bent. Met eventuele extra’s zoals een minibar, aromatherapie, muziek … wordt het alleen maar leuker.

Bron: Compleet Wonen Zwembaden 2016-2017 | Foto Climaworld – Bieke Claessens | Tekst Bert De Pau

Lees verder onder de advertentie