Creëer het perfecte binnenklimaat in je veranda

 
 

Een veranda is niet alleen een architecturaal versiersel. Je wil er het hele jaar door van genieten: verpozen, eten, spelen, leven. Wat je vooral niet wil: een broeierig hete tuinkamer in de zomer en een ijskoude veranda in de winter.

Lees verder onder de advertentie

Voorzie een zonwering

Zonwerend glas

Eerder bespraken we al de optie van zonwerend glas waarbij een speciale coating de zonwarmte tegenhoudt. Een type glas reflecteert het licht en de warmte waardoor ook daglicht moeilijker de veranda bereikt. Een tweede type glas laat het zonlicht wel door maar houdt de warmte tegen.

Buitenzonwering

Een beschermend oppervlak aan de buitenkant van de veranda houdt de warmte van de zon tegen voordat de warmte het glas bereikt. Denk aan rolluiken, luifels, zonneschermen, verduisterende screens etc. Er bestaan heel wat innovatieve oplossingen die complexe glaspartijen aankunnen.

Isoleer grondig

Anders gezegd, kies glas en profielen met een hoge isolatiewaarde. Je wil immers niet dat de warmte van binnen naar buiten vloeit en andersom. Zoals we eerder bespraken bij de keuze van de profielen zijn hout en pvc van nature goede isolatoren. Als je aluminium of staal kiest, let er dan op dat je thermisch onderbroken twee- of driekamerprofielen kiest. Wat beglazing betreft is hoogrendementsglas en zonwereld glas een must. Gesloten daken met lichtstraat of lichtkoepels isoleren beter dan een volledig glazen dak.

Lees verder onder de advertentie

Haal verse lucht binnen

Net als je woning moet ook de veranda van een degelijke ventilatie voorzien zijn. Grofweg kan je op twee manieren ventileren. Ten eerste door simpelweg een (kiep)raam, deur of dakvenster open te zetten (soms kan dit ook automatisch gebeuren met een afstandbediening). Warme lucht stijgt, dus een dakvenster openzetten is een slimme manier om warmte lucht te laten ontsnappen. Ramen en deuren kunnen ook van roosters voorzien zijn waardoor toevoer van verse lucht vanzelf gebeurt. Ten tweede kan je ook mechanisch ventileren met een ventilatietoestel aangesloten op het elektriciteitsnet. Het toestel zal lucht binnen afvoeren en verse lucht aanvoeren. Semi-mechanische toestellen werken enkel in een richting. Ofwel wordt de vuile lucht afgevoerd en komt de verse lucht op een natuurlijke manier binnen, ofwel vice versa.

Stuur bij met verwarming en/of airco

Je mag dan al goed isoleren en de zon weren, tijdens strenge winterdagen en extra hete zomerdagen kan bij verwarmen of net afkoelen geen overbodige luxe zijn. Dat gebeurt in een veranda net zoals in de rest van het huis. Met een airco als het frisser mag. Verwarmen kan met vloerverwarming, radiatoren of convector putten. Sommige kiezen voor een open haard of houtkachel. Zo verhoog je de gezelligheidsfactor in je veranda en heb je er bovendien een decoratief element bij.

Bron: Compleet wonen veranda’s 2016-2017 | Foto Camborne | Tekst Bert De Pau

Lees verder onder de advertentie